Skip to content

Parhaat animetapahtumat ulkomailla

Anime eli japanilainen animaatio, on noussut hurjaan suosioon ympäri maailmaa. Animetapahtumat eli conit tarjoavat mahdollisuuden tavata muitakin alan harrastajia. Conit eivät keskity ainoastaan animeen, vaan myös esimerkiksi mangaan, scifiin, roolipeleihin ja japanilaiseen kulttuuriin yleisesti. Keskeistä tapahtumissa on cosplay, eli osallistujien pukeutuminen anime-, manga- tai sarjakuvahahmoiksi. Vaikka myös Suomessa järjestetään monipuolisesti erilaisia animetapahtumia, kannattaa harrastajien ehdottomasti tutustua myös ulkomailla järjestettäviin tapahtumiin. Nämä tapahtumat tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden paitsi matkailuun ja uusiin kokemuksiin, myös uusien tuttavuuksien muodostamiseen. Jo yksin Euroopassa järjestetään vaikuttava määrä erilaisia animetapahtumia. Lisäksi kannattaa suunnata Japaniin tai Yhdysvaltoihin. Kansainväliset animetapahtumat ovat yleensä monipäiväisiä ja ne sijoittuvat messukeskuksiin, hotelleihin tai yliopistojen kampusalueille. Jokaisen animen ystävän kannattaa tietysti tutustua aitoihin ja alkuperäisiin, japanilaisiin coneihin. Maailman ensimmäinen animetapahtuma, Comiket, järjestettiin vuonna 1975 Tokiossa. Tapahtuman perustaja oli Yoshihiro Yonezawa ystävineen. Ensimmäiseen Comiketiin osallistui noin 600 kävijää. Tänä päivänä tapahtumassa vierailee yli puoli miljoonaa ihmistä. Näin valtavan ihmismäärän kokoontuminen yhteen paikkaan on merkinnyt myös sitä, että tapahtuman vuoksi joudutaan tekemään erityisjärjestelyjä. Puhelinyhtiöt varmistavat kännyköiden toiminnan järjestämällä väliaikaisia antenneja tapahtuman ajaksi. Myös hotellit sekä juna- ja linja-autoyhtiöt varautuvat yleisöpaljouteen. Comiket järjestetään kaksi kertaa vuodessa, elokuussa ja joulukuussa.

Euroopassa on lukuisia loistavia animetapahtumia

Aina ei kuitenkaan tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Conit rantautuivat Eurooppaan 1990-luvulla. Eurooppalaiset tapahtumat keräävät runsaasti yleisöä ja niissä järjestetään hyvin mielenkiintoisia ja monipuolisia aktiviteetteja. Coneissa voi paitsi tehdä ostoksia, tutustua uusiin ihmisiin ja ihastella upeita pukuja, osallistua myös esimerkiksi luentoihin, kilpailuihin, näytöksiin ja kokouksiin. Erilaisia aktiviteetteja riittää siinä määrin, että kaikkea ei välttämättä ehdi edes nähdä ja kokea tapahtumapäivien aikana. Japan Expo on suurin Japanin ulkopuolella järjestettävä animetapahtuma. Se järjestetään vuosittain Pariisissa Parc des Expositions de Villepinten messukeskuksessa. Nelipäiväinen tapahtuma on kerännyt viime vuosina yli 250 000 kävijää. Japan Expo on laajentunut Pariisista myös muihin Ranskan kaupunkeihin sekä Ranskan rajojen ulkopuolelle. Kävijämäärältään Euroopan toiseksi suurin animetapahtuma on puolestaan Salón del Manga de Barcelona, joka on järjestetty Espanjassa, Madridissa jo vuodesta 1995 lähtien. Espanjassa vierailevan kannattaa tutustua myös Madridissa järjestettävään ExpoMangaan. Saksassa järjestettäviä merkittäviä animetapahtumia ovat AnimagiC Bonnissa sekä Connichi Kasselissa. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen on myös Hyper Japan -tapahtuma, joka järjestetään Lontoossa kahdesti vuodessa, tyypillisesti kesäkuun puolessa välissä sekä marraskuun lopussa. Suomalaisten conien lisäksi pohjoismaisista tapahtumista mainitsemisen arvoinen on esimerkiksi tanskalainen J-Popcon, joka pidetään Kööpenhaminassa.

Amerikkalaiset animetapahtumat

Pohjois-Amerikassa, ja erityisesti USA:ssa, järjestetään todella paljon erilaisia animetapahtumia. Conit rantautuivat Yhdysvaltoihin jo 1980-luvun alkupuolella. Tällä hetkellä suurin yhdysvaltalainen tapahtuma on Los Angelesissa pidettävä Anime Expo. Anime Expon tapahtumat vaihtelevat laidasta laitaan. Perinteisempien aktiviteettien lisäksi siellä järjestetään muun muassa taidenäyttelyitä, hyväntekeväisyyshuutokauppa, pelimahdollisuuksia, muotinäytös ja karaokea. Maan toiseksi suurin tapahtuma on Otakon, joka järjestetään kesäisin. Mielenkiintoinen coni on myös A-Kon, joka on Pohjois-Amerikan vanhin animetapahtuma. Se järjestettiin ensimmäisen kerran 1990, tuolloin nimellä Project A-Kon. Tapahtuma on erikoistunut erityisesti cosplay-kilpailuihin. USA:n lisäksi erilaisia coneja järjestetään myös Kanadassa. Kävijämääriltään kanadalaistapahtumat ovat huomattavasti pienempiä kuin yhdysvaltalaistapahtumat, mutta tunnelmaa ja aktiviteetteja löytyy senkin edestä. Suosittuja tapahtumia ovat muun muassa Ai-Kon Winnipegissä, Animaritime New Brunswickissa, Anime Evolution Vancouverissa ja Otafest Calgaryssa. Ja löytyypä Etelä-Amerikkaankin suuntautuville tapahtumia, kuten Anime Friends, joka pidetään São Paulossa, Brasiliassa. Tapahtuma on laajentunut myös muualle Etelä-Amerikkaan, nimittäin Argentiinaan ja Chileen. Kansainväliseen animetapahtumaan osallistuminen on elämys vailla vertaa. Tärkeä osa tapahtumia on niiden mielenkiintoiset vieraat ja esiintyjät. Kansainvälisissä coneissa pääsee näkemään ihmisiä, joihin ei muissa tilanteissa pääse tutustumaan. Jos taloudellinen tilanne vain sallii, kannattaa ehdottomasti lähteä reissuun! Tapahtumien nettisivuilta löytyy yleensä hyvät ohjeet niin lippujen ostoon, paikan päälle löytämiseen kuin muihinkin käytännön kysymyksiin.