Skip to content

Mikä on cosplay?

  • by

Mitä

Cosplay tarkoittaa pukeutumista pukuun, jonka olet tehnyt tai ostanut kaupasta. Cosplay-hahmojen luojat valitsevat usein suosikkihahmonsa. Useimmille cosplay on yksinkertaisesti tapa tulla faniksi. Usein sanotaan, että cosplay on yhtä tärkeä cosplayerille kuin bändipaita bändin fanille. Cosplay-asu on yleensä vähän työtä.

Cosplay on puvun ja leikin yhdistelmä. Nobuyuki Takahashi, japanilainen sosiologi, loi termin vuonna 1984. Takahashi oli vuoden 1984 World Science Fiction Conventionissa Los Angelesissa, jossa hän tapasi vierailijoiksi pukeutuneita hahmoja. Hän käytti termiä “kosupure” kuvaamaan kohtaamiaan vieraita, koska japanilainen sana Masquerade oli sopimaton. Japanilainen keksi cosplayn, mutta itse harrastus on amerikkalainen. Forest J Ackerman, ensimmäinen Worldconin järjestäjä vuonna 1939, oli koti maailman ensimmäiselle cosplaylle.

Cosplay on nykyään hyvin tunnettu termi, joka voi viitata myös ainutlaatuisiin asuihin, jotka eivät perustu olemassa oleviin hahmoihin. Riippuen siitä, miten lasket, cosplayerejä voidaan mitata tuhansissa. Suomessa on useita tuhansia cosplay-harrastajia.

Miten

Suomalaiset cosplayt tekevät edelleen suurimman osan pukuistaan käsin. Mutta DIY ei ole ainoa tapa cosplayta. Yhä useammat asiakkaat opettelevat käyttämään kameraa ja ovat nyt valmiita ottamaan kuvia asiakkaista. Jotkut nauttivat pukujen tekemisestä ja asiantuntemuksensa tarjoamisesta toisille tilaustyönä. Toiset käyttävät mieluummin samaa asua, olivatpa ne sitten mittatilaustyönä valmistettuja työpukuja tai kaupasta ostettuja. Nähtyään cosplay-asuja tapahtumissa tai Internetissä monista ihmisistä tulee cosplay-faneja.

Vaikka puku on cosplayn tärkein osa, lisää tarvitaan. Lopullinen cosplay vaatii puvun, meikin ja mahdolliset rekvisiitta (rekvisiitta = rekvisiitta). Taitavinkin meikki ja kauneimmat puvut ovat vain osa tarinaa. Lisättävä on kyky herättää hahmo eloon. Teet tämän käyttämällä persoonallisuudellesi ominaisia ilmeitä, eleitä ja asentoja. Näyttelijöille on olemassa menetelmiä, jotka puettuaan puvun muuttuvat hahmoksi, kunnes se poistetaan. Useimmat cosplay-fanit omaksuvat hahmon olemuksen kuvaamiseen tai esiintymiseen.

Kuten mikä tahansa muu harrastus, cosplay on tyylisi ja ilosi löytämistä. Harrastusten tulee olla mukavia. Siitä on turha yrittää saada jotain irti.

Kun

Cosplayingin voi aloittaa missä iässä tahansa. Vaikka virallisia tietoja ei olekaan, innokkaimmat cosplay-pelaajat ovat todennäköisesti esikoululaisia. Ylempää ikärajoitusta ei ole, ja saatat nähdä eri sukupolvien cosplaying yhdessä. Sophie ja Howl ovat erittäin suosittuja isovanhemman ja lapsen cosplayta. He olivat päähenkilöt Studio Ghiblin Howl’s Moving Castle -elokuvassa!

Se on hienoa perheen harrastusta! Kotia voidaan hoitaa vain useiden ihmisten yhteistyönä. Kysy ympäriltäsi, niin löydät perheenjäseniä, jotka voivat auttaa sinua muotoilemaan peruukin tai tekemään puisia rekvisiitta.

Missä

Con = sopimus = kokoontuminen; kokouksessa cosplay on yleisintä Suomessa. Suomen merkittävimpiä cosplay-tapahtumia ovat animeihin keskittyvä Desucon, roolipeleihin keskittyvä Tracon; anime, Ropecon, joka on keskittynyt roolipeleihin ja Ropecon. On myös pienempiä tapahtumia. Saatat myös nähdä cosplay-harrastajia pukeutuneena pukuihinsa ensi-illassa, messuilla ja fanitapaamisissa.

Miksi?

Cosplaya voidaan kuvata taidemuodoksi, aivan kuten näyttelemistä tai maalausta. Cosplay, kuten kaikki taiteen muodot, on itseilmaisua. Cosplay sisältää monia manuaalisia taitoja, luovaa ongelmanratkaisua ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta. Cosplayn avulla voit kokeilla erilaisia saappaita ja tavata monia ihmisiä. Cosplayn perimmäisenä tavoitteena on jäljitellä alkuperäistä, mutta kyse on myös tulkinnasta.