Anime tarkoittaa japanilaista animaatiota ja siihen sisältyy monta tyylilajia. Piirustustyyli on hyvin erilaista verrattuna länsimaisiin sarjakuviin. Animehahmoilla on yleisesti isot silmät, joiden avulla tunteita ylikorostetaan kerronnassa. Tarinat kattavat useita eri lajeja kuten romantiikka, scifi, komedia, seikkailu ja draama. Anime on hyvin kaupallinen taidemuoto ja sitä tehdään sekä markkinoidaan rajalliselle kohdeyleisölle. Arvioiden mukaan yli 60 prosenttia Japanin elokuvatuotannosta on animea. Elokuvat ja televisiosarjat perustuvat yleensä tunnettuihin mangasarjakuviin. Vanhimmat suomalaisten ja maailmalla tunnetuimmat animesarja lienee Doraemon, joka tehtiin jo 60-luvulla. Sittemmin animesarjoja on tullut markkinoille runsaasti lisää. Anime on nykyään etenkin nuorison suosiossa. Ennen 2000-lukua moni ei ollut edes kuullut sanasta anime, vaikka lapsena katsotut piirretyt olivat japanilaisia. Internetin avulla tietous animesta lisääntyi ja nykyään Suomessa animekulttuuri on todella vilkasta. Vuosittain lajin harrastajat järjestävät kymmeniä tapahtumia kuten Animecon, Finncon, Kitacon ja Kikucon. Tapahtumat ovat pääosin ikärajattomia ja keräävät yhteen kaikki mangasta ja animesta kiinnostuneet. Internetissä on myös useita yhteisöjä, jotka jakavat tietoaan, piirtävät omia mangasarjakuviaan ja tekevät animemusiikkivideoita. Animen myötä kiinnostus japanin kielen opiskeluun ja japanilaisen kulttuurin muihin osa-alueisiin, kuten origamiin ja ikebanaan, on kasvanut.
Anime rantautuu Suomeen
Vuonna 1992 julkaistu Akira oli ensimmäinen anime-elokuva, joka sai kansainvälistä huomiota. Silloin käsite anime alkoi selvitä länsimaalaiselle elokuvankävijälle. Akira oli kuitenkin aika raisu elokuva eikä se yltänyt valtaväestön suosioon. Muutaman vuoden päästä pehmeämmän animen tyylitaituri Hayao Miyazakin Porco Rosso, punainen sika, tuli elokuvateattereihin. Miyazakin tuotantoa pidetään klassikkoina, joita voi verrata Disney-elokuviin. Miyazakin Naapurini Totoro-elokuva oli jättimenestys ja se aiheutti Miyazakille suurta hämmennystä. Vuonna 1998 supersuosittu Pokemon aloitti Suomen televisiossa. Pokemon oli pohjana nykyisten japanihullujen nuorten faniunelle. Monet heistä kasvoivat Pokemonin kulta-aikaan, jolloin televisiosarjan lisäksi myynnissä oli paljon oheistavaraa. 2000-luvun alku toi elokuvateattereihin lisää Miyazakin elokuvia, tällä kertaa “Henkien kätkemän”. Televisiossa pyörivät Pokemonin lisäksi Hamtaro ja Transformers. Uudet sarjat kuten Dragon Ball Z, Neon Genesis Evangelion ja Digimon olivat myös hyvin suosittuja. Vuonna 2005 Anime-lehti alkoi ilmestyä ja ympäri Suomea järjestettiin vuodesta 1999 lähtien vuosittaisen scifi-tapahtuma Finncon yhteydessä animeen ja mangaan erikoistunut Animecon. Ensimmäisinä vuosina osallistujia oli vain satoja mutta 2000-luvun puoliväliin mennessä Animeconiin osallistui jopa 7000 alan harrastajaa. Yhteyksien parantuessa animesarjojen ja elokuvien DVD:itä myytiin Suomessa ja niitä pystyi tilaamaan suoraan Japanista ilman tekstitystä. Harrastajat rupesivat kääntämään sarjoja englanniksi internetin välityksellä.
Animen suosio tänä päivänä
Nykyiset animen ja mangan suurkuluttajat ovat juuri televisiosta pienempänä Pokemonia, Digimonia ja Muumeja katsonut sukupolvi. Internetin avulla tietoisuus ja sarjojen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Sarjoja voi katsoa ja seurata internetin välityksellä. Niitä dubataan ja tekstitetään harrastajien välityksellä pikavauhtia. Mangapiirtämistä harrastavien määrä on noussut myös huikeasti. Itsetehdyt fanifiktiot ja sarjakuvat ovat hyvin suosittua alan harrastajien keskuudessa. Animeen sisältyy myös Cosplay-ilmiö, jossa pukeudutaan ja meikataan itsensä joksikin animehahmoksi. Cosplay-tapahtumia järjestetään useasti vuodessa ympäri Suomea. Animen harrastajat ovat kaikin puolin kiinnostuneita japanilaisesta elämäntyylistä ja he esimerkiksi syövät ja tekevät säännöllisesti japanilaista ruokaa. Elokuvallaan Henkien kätkemä Oscarin voittaneen Hayao Miyazakin jälkeen elokuvateattereihin on ilmestynyt monia uusia anime-elokuvia. Muiden tunnettujen japanilaisten ohjaajien kuten Isao Takahatan ja Satoshi Konin tuotanto on saanut näkyvyyttä. Uusia alansa mestareita, kuten Mamoru Oshii ja Makoto Shinkai, on ilmestynyt näyttämölle. Shinkain tekemä vuonna 2016 julkaistu Your name -elokuva on kaikkien aikojen tuottoisin anime-elokuva. Miyazakin hellyttävä Ponyo ja Liikkuva Linna, ovat kummatkin olleet 2010-luvun suursuosittuja klassikoita. Lapsuuden sankari Doraemonista tehtiin vuonna 2014 elokuva, joka kiilasi kymmenen kärkeen suosituimpien anime-elokuvien listassa. Animen suosio ei tunnu laantuvan vaan animesta on tullut yksi vaihtoehto länsimaiselle elokuville ja televisiosarjoille.